Menu
Statul Major al Forţelor Navale
20 ianuarie 2017
Persoană de contact: Lt.col. Corneliu Pavel
Telefon: 0744.359.518
Comunicat nr. 2
ZIUA UNIRII SĂRBĂTORITĂ DE MARINARII MILITARI

Forţele Navale Române vor organiza ceremonii militare şi religioase, marţi, 24 ianuarie, dedicate împlinirii a 158 de ani de la înfăptuirea Zilei Unirii Principatelor Române în Constanţa, Mangalia, Tulcea şi Brăila, conform următorului program:
- Constanţa, ora 11.00, în Piața „Ovidiu”
- Mangalia, ora 10.00, la Complexul monumental din Piaţa Republicii;
- Brăila, ora 11.00, în Piaţa Independenţei la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza;
- Tulcea, ora 10.00, în Piaţa Tricolorului.
De asemenea, reprezentanţii Forţelor Navale vor participa la activităţiile organizate de Ministerul Apărării Naţionale în garnizoana Bucureşti, ora 09.30, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Patriarhiei.

***

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire, a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești. Acesta a fost actul de constituire al Statului Naţional Unitar Român modern, care a generat în perioada următoare transformarea şi modernizarea profundă a principalelor instituţii publice româneşti. În anul 1860, prin unirea Flotilelor Moldovei şi Ţării Româneşti, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a pus bazele creării Marinei Militare Române moderne, având ca misiune principală garantarea autonomiei şi securităţii la graniţa fluvială a noului stat. Ulterior, după câştigarea independenţei şi revenirea Dobrogei la patria mamă, în anul 1878, România a devenit un stat cu ieşire la Oceanul Planetar, iar Marina Militară Română a cunoscut o dezvoltare rapidă a segmentului său maritim.