Menu
Statul Major al Forţelor Navale
15 martie 2017
Persoană de contact: Lt.col. Corneliu Pavel
Telefon: 0744.359.518
Comunicat nr. 13
Plaja de la Capu Midia luată cu asalt

Aproximativ 1200 de militari români şi americani vor participa la Exerciţiul bilateral româno-american SPRING STORM 17, organizat de Forţele Navale Române, în perioada 16-22 martie, în raioane maritime ale Mării Negre şi în zona de litoral de la Capu Midia. Exerciţiul cuprinde acţiuni complexe de apărare a litoralului românesc şi a zonelor urbane, cu sprijin naval, terestru şi aerian.
Sâmbătă, 18 martie, sunt programate secvenţele de debarcare a detaşamentelor de infanterişti marini români şi americani de la bordul navei americane de desant USS Carter Hall (LSD-50). Pe mare, forţele de debarcare vor fi atacate de navele purtătoare de rachete Zborul şi Lăstunul, iar fregata Regele Ferdinand, corveta Contraamiral Macellariu şi dragorul maritim Slt. Lupu Dinescu vor simula sprijinul acţiunilor de desant şi respingerea atacului. Secvenţele aeriene vor fi asigurate de două avioane MIG 21 Lancer ale Forţelor Aeriene Române.
La manevre, Forţele Navale Române mai participă cu un elicopter Puma Naval, o ambarcaţiune rapidă pentru scafandri, un detaşament de scafandri EOD şi o companie a Batalionului 307 Infanterie Marină, Forţele Aeriene Române cu un elicopter Puma şi un avion SPARTAN C 27, Forţele Terestre cu un pluton de infanterie, două transportoare blindate de recunoaştere, iar Garda de Coastă participă cu o navă de patrulare. Pe lângă nava de desant menţionată, SUA participă cu o companie de infanterie marină şi o echipă de suport logistic a Forţelor Navale ale SUA din Europa.
Luni, 20 martie, sunt programate lansări de rachete antiaeriene STINGER, trageri cu obuziere de 82 mm şi cu armamentul de infanterie, în Poligonul de Trageri Sol-Aer (TIPTSA) de la Capu Midia.
Obiectivul principal al Exerciţiului SPRING STORM 17 este creşterea interoperabilităţii dintre militarii români şi americani, precum şi perfecţionarea deprinderilor militarilor în conducerea şi executarea unei operaţii întrunite amfibii. Exerciţiul face parte din Planul de activităţi al Parteneriatului strategic româno-american şi se înscrie în cadrul măsurilor NATO de asigurare a securităţii colective a aliaţilor în zona Mării Negre.

***

Jurnaliştii interesaţi să participe la activităţile programate sâmbătă, 18 martie, şi luni, 20 martie, în Poligonul de Trageri Sol-Aer (TIPTSA) de la Capu Midia, sunt rugaţi să trimită solicitarea pe adresa de email contact@navy.ro, până joi,16 martie, ora 12.00. Forţele Navale Române vor asigura transportul jurnaliştilor de la Constanţa la Capu Midia, iar detaliile, orele de plecare şi de întoarcere, vor fi transmise pe e-mail.