Menu
Statul Major al Forţelor Navale
31 martie 2017
Persoană de contact: Lt.col. Pavel Corneliu
Mobil: 0744.359.518
Comunicat nr. 18
DE 13 ANI FACEM PARTE DIN CEA MAI PUTERNICĂ ALIANŢĂ MILITARĂ DIN LUME

Anul 2004 rămâne un an important pentru istoria post-decembristă a României, fiind momentul istoric în care ţara noastră a devenit membru cu drepturi depline al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
După 10 ani de reorganizări şi transformări instituţionale, începute în anul 1994, când România a semnat Parteneriatul pentru Pace (PfP), la momentul aderării, Forţele Navale Române au fost prima categorie de forţe complet profesionalizată din Armata României. Perfecţionarea nivelului de instruire al marinarilor militari a fost realizată prin participarea la numeroase exerciţii internaţionale în perioada de preaderare, în calitate de membru PfP.
După intrarea în serviciu a primei fregate T22, în anul 2004, marinarii militari români au participat la numeroase misiuni, alături de partenerii NATO, în Marea Mediterană, dezvoltându-şi astfel nivelul de interoperabilitate cu partenerii din Alianţă.
Degradarea situaţiei de securitate şi stabilitate din zona Mării Negre, după anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă, în anul 2014, a impus creşterea numărului de misiuni executate de militarii din Forţele Navale Române împreună cu partenerii din Alianţă, la graniţa de est a NATO.
Consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre a devenit un obiectiv principal pentru Forţele Navale Române, iar proiecţia dezvoltării şi modernizării acestei categorii de forţe vizează întărirea capabilităţilor de luptă în mediul maritim, aerian, terestru şi subacvatic, ca parte a întregului numit NATO.
Forţele Navale Române, alături de celelalte categorii de forţe din Armata României, reprezintă un element al NATO, care promovează valorile democratice şi sprijină dialogul privind cooperarea în domeniul securităţii, pentru a preveni conflictele şi pentru a crea un climat de pace şi stabilitate, care să asigure dezvoltarea armonioasă a societăţii noastre.