Menu
Statul Major al Forţelor Navale
21 aprilie 2017
Persoană de contact: Lt.col. Corneliu Pavel
Telefon: 0744.359.518
Comunicat nr. 22
Prima misiune de luptă executată de o navă a Forţelor Navale Române în secolul XXI

Echipajul fregatei „Regele Ferdinand” marchează sâmbătă, 22 aprilie 2017, şase ani de la executarea primei misiuni de luptă de către o navă militară românească după cel de-al Doilea Război Mondial. 205 marinari militari români au plecat în luna aprilie 2011 din Portul Constanţa pentru a participa la Operaţia NATO „Unified Protector”, pentru impunerea embargoului asupra armelor în largul coastei libiene şi pentru reducerea numărului victimelor în războiul civil care avea loc în Libia.
Evenimentul a fost o premieră pentru Armata României şi a demonstrat faptul că ţara noastră deţine capabilităţile necesare proiecţiei forţelor sale armate, nu numai în mediul de luptă terestru, prin participarea militarilor români la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcanii de Vest, ci şi în mediul de luptă maritim, alături de partenerii din alianţa NATO.
O altă premieră, realizată de fregata „Regele Ferdinand” în timpul participării la Operaţia „Unified Protector”, a avut loc în luna mai 2011, când echipajul său a efectuat o misiune de asistenţă umanitară în conformitate cu prevederile Convenţiei internaţionale pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare (SOLAS Convention) şi a salvat 150 de emigranţi africani, femei, copii şi bărbaţi, aflaţi în dificultate la bordul unei ambarcaţiuni civile în Marea Mediterană.
Prin misiunile executate, militarii din Forţele Navale contribuie la consolidarea statului de furnizor de securitate al ţării noastre şi la dezvoltarea sistemul de apărare colectiv al Alianţei Nord-Atlantice.