Menu
Statul Major al Forţelor Navale
03 mai 2017
Persoană de contact: Lt.col. Corneliu Pavel
Telefon: 0744.359.518
Comunicat nr. 25
Sfântu Gheorghe – punct de întâlnire pentru marinarii militari români cu comunitatea locală din Delta Dunării

Două nave militare fluviale ale Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie vor pleca joi, 4 mai, din portul Brăila spre localitatea Sfântu Gheorghe, din Delta Dunării, pentru a desfăşura numeroase activităţi de instruire, în vederea dezvoltării procedurilor standard de operare în situaţii de asistenţă umanitară şi de cooperare civili-militari.
După ce vor acosta în portul Sfântu Gheorghe, echipajele navelor vor participa sâmbătă, 6 mai, împreună cu cei aproximativ 1000 de localnici, a căror existenţă se leagă de viaţa bătrânului fluviu, la activităţile prilejuite de aniversarea zilei localităţii. Legătura indisolubilă dintre militarii de la Flotila Fluvială ”Mihail Kogălniceanu” şi populaţia din Delta Dunării este definită de specificul misiunilor pe care această structură a Forţelor Navale le are în cadrul sistemului naţional de apărare al ţării noastre, al NATO şi UE, dar este întărită şi de faptul că mulţi dintre marinarii militari provin din localităţile din deltă.
Populaţia din Sfântu Gheorghe va putea vizita cele două nave militare şi o expoziţie de tehnică de luptă, iar elevii din localitate vor putea participa la atelierele interactive de lucrări de matelotaj, organizate de marinarii militari.

***

În ultimii ani, Forţele Navale Române au dezvoltat numeroase parteneriate şi proiecte, care vizează dezvoltarea durabilă a populaţiei din Delta Dunării, dar au promovat şi numeroase acţiuni umanitare şi de voluntariat, ce se adresează oamenilor care trăiesc în comunităţile izolate. Flotila Fluvială este singura structură a Forţelor Navale Române specializată în asigurarea securităţii navigaţiei pe Fluviul Dunărea şi în zona lagunară din nordul Dobrogei şi are în compunere personal calificat şi nave de luptă adecvate pentru asigurarea căilor de navigaţie fluvială. Acţiunile umanitare şi de voluntariat, pe care le desfăşoară marinarii militari de la fluviu, contribuie la dezvoltarea socio-economică a comunităţilor care trăiesc în Delta Dunării, în condiţii austere.
Fiind o instituţie în slujba fiecărui cetăţean român, Forţele Navale Române asigură, prin acţiunile întreprinse, alături de partenerii din Alianţa Nord-Atlantică, derularea normală a vieţii cotidiene, la graniţa Uniunii Europene şi a NATO.