Menu
01 februarie 2017
Persoană de contact: Graţiela Mihaescu


Marinari la "Atelierele Cantemirului"

După-amiaza ultimei zile a lunii lui Gerar, una deosebită şi plină de învăţăminte, a fost dedicată celei de-a doua întâlniri a proiectului, "Atelierele Cantemirului", în cadrul căreia viceamiralul (rtr) Dorin Dănilă, şeful Statului Major al Forţelor Navale 2006-2010 şi contraamiralul de flotilă dr. Constantin Ciorobea, comandant al Componentei Operaţionale Navale şi Locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale au fost oaspeţii Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir". La activitate a participat şi comandorul Marian Săvulescu, şeful Serviciului Instrucţie şi Doctrină din Statul Major al Forţelor Navale.
Parcursul de excepţie al amiralilor a fost evidenţiat chiar de comandantul Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir", colonelul Doina Mureşan, care le-a mulţumit totodată, pentru onoranta şi deosebita prezenţă.
Într-o atmosferă unică şi emoţionantă, prezentări deosebite, originale şi de aleasă ţinută intelectuală despre Marina Militară au fost oferite de personalităţile prezente la eveniment, modele de carieră militară, care şi-au desfăşurat activitatea în structuri de înalt nivel. Pe parcursul activităţii, viitorii ofiţeri ai mileniului III, au aflat informaţii utile, complexe şi complete despre ceea ce înseamnă o carieră îndelungată în Forţele Navale, cu toate provocările şi realizările profesionale, dar şi despre aspectele de care trebuie să ţină seama, pentru o carieră militară de succes, care să le ofere satisfacţii, de-a lungul vieţii.
În cadrul întâlnirii, câţiva elevi s-au remarcat prin curajul de a pune întrebări, iar alţii, care şi-au exprimat dorinţa de a deveni marinari, au primit câte o copie, mărime A4, a Hărţii lui Cătuneanu, de la contraamiralul de flotilă dr. Constantin Ciorobea. De asemenea, comandantul instituţiei, colonel Doina Mureşan şi directorul adjunct, profesor Aurel-Constantin Soare, au primit copia Hărţii lui Cătuneanu, care până în 1956 a fost folosită de navigatorii din Marea Neagră, de la viceamiralul (rtr) Dorin Dănilă. La rândul său, doamna colonel Doina Mureşan le-a înmânat câteva însemne care să le aducă aminte de Colegiul Naţional Militar “Dimitrie Cantemir", instituţie cu peste un secol de existenţă educativă şi de performanţă.
La final, înalţii oaspeţi au aşternut câteva cuvinte în cartea de onoare a instituţiei, transformând în cuvinte ceea ce au simţit pe parcursul celor câteva ore petrecute în colegiu.
"Bun cart înainte!"