Menu
09 mai 2017
Persoană de contact: Locotenent-colonel Corneliu PAVEL


CINE SUNT CÂŞTIGĂTORII CONCURSULUI
OMUL ANULUI 2016 ÎN FORȚELE NAVALE?

Festivitatea de premiere a câștigătorilor Ediției a VII-a a Concursului OMUL ANULUI 2016 ÎN FORȚELE NAVALE a avut loc sâmbătă, 6 mai, la Constanța. Peste 180 de concurenți s-au înscris la competiția din acest an, care este structurată pe cinci secțiuni. Evenimentul a fost produs în colaborare cu Televiziunea Română și va fi difuzat, integral, sâmbătă, 13 mai, de la ora 12.30, pe TVR1 și de la ora 20.00, pe TVR3.
La Secțiunea SOLDATUL PROFESIONIST AL ANULUI 2016, câștigător a fost caporalul clasa a III-a STOICA Emilian, de la Fregata Regele Ferdinand. Activitatea sa a fost apreciată prin acordarea medaliei "The Common Security and Defence Policy Service Medal" şi a insignei "Participant la Misiuni în Străinătate". A efectuat activităţi tehnice complexe pentru mentenanţa caldarinei de la bordul fregatei "Regele Ferdinand" şi a asigurat operaţiunile de reparare a tehnicii împreună cu reprezentanţii MAN Diesel Ltd. din Marea Britanie. La bordul fregatelor "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria" a executat lucrări care au permis menţinerea tehnicii în stare de funcţionare şi îndeplinirea misiunilor din cadrul exerciţiilor BREEZE 16, SEA SHIELD 16, SEA BREEZE 2016, a operaţiei de supraveghere a traficului maritim – Maritime Situational Awareness (MSA) cu nave din cadrul grupării navale NATO - SNMG 2, precum şi misiunea "Combined Collective Operations", desfăşurată în comun cu distrugătorul USS PORTER (DDG-78) în apele internaţionale ale Mării Negre.
La Secțiunea SALARIATUL CIVIL AL ANULUI 2016, juriul a acordat premiul I lui Dumitru ANDRESCU, specialist al Secției Topogeodezie de la Direcția Hidrografică Maritimă. A desfăşurat numeroase misiuni de cercetare în teren, pentru actualizarea permanentă a hărților marine editate de Direcţia Hidrografică Maritimă. Este unul dintre puţinii specialişti români, care a realizat măsuratori ale liniei apei pe întregul litoral românesc. A realizat o bază de date consistentă cu informaţii topogeodezice referitoare la zona de litoral, reperele de la coastă, zonele portuare, în conformitate cu standardele naţionale şi internaţionale din domeniu. Măsuratorile efectuate oferă specialiştilor Direcţiei Hidrografice posibilitatea de a elabora hărţi maritime cu o acurateţe deosebită.
La Secțiunea MAISTRUL MILITAR AL ANULUI 2016, locul I a fost obținut de maistrul militar principal Claudiu APOSTU, de la Divizionul 50 Corvete. A participat la numeroase exerciţii şi misiuni naţionale şi internaţionale, adaptându-se rapid la toate situaţiile dificile întâlnite pe mare. La întoarcerea de la Exerciţiul multinaţional SEA BREEZE 16, din Ucraina, nava a înfruntat o furtună puternică, cu o mare de gradul 7 spre 8, iar calităţile profesionale deosebite pe care le are, au contribuit la întoarcerea în siguranţă a navei şi echipajului în portul Mangalia, fără avarii majore.
La Secțiunea OFIȚERUL ANULUI 2016, căpitan-comandorul Paul ADOCHIEI, de la Centrul de Scafandri, s-a clasat pe primul loc. În calitate de instructor atestat în Domeniul instruirii prin paraşutare în cadrul Centrului de Scafandri a contribuit la formarea unei noi generații de parașutiști militari în Forţele Navale. Inserţia prin paraşutare într-un teritoriu inamic a scafandrilor militari de la Divizionul 164 Forţe Navale pentru Operaţii Speciale contribuie, într-o foarte mare măsură, la succesul unei misiuni de luptă. Procedeul este foarte des folosit în timpul misiunilor de luptă din teatrele de operaţii şi din zonele ostile, la care participă scafandrii militari români. Acesta asigură infiltrarea nedetectată în orice arie de operaţii, ceea ce contribuie la succesul executării unei misiuni, dar orice mică eroare poate conduce la incidente sau accidente care pot costa vieţi omeneşti. În anul 2016, a organizat şi a condus numeroase activități de instruire prin parașutare, de foarte multe ori în colaborare cu celelalte categorii de forţe armate.
La secțiunea ALĂTURI DE FORȚELE NAVALE, câștigător a fost domnul Füleki Zoltán, viceprimarul Municipiului Miercurea-Ciuc. Acesta a susţinut desfăşurarea activităţilor de promovare a imaginii, rolului şi misiunilor Forţelor Navale Române în judeţul Harghita, proiect realizat în premieră pentru stimularea interesului tinerilor harghiteni faţă de profesia militară, în general, precum şi faţă de sistemul de învăţământ al Forţelor Navale. A contribuit substanţial la dezvoltarea relaţiilor interumane dintre comunitatea locală din judeţul Harghita, militarii din Forţele Terestre (vânătorii de munte) şi cei din Forţele Navale.
Următorii nominalizați la această secțiune au fost: profesor Iuliana NEGREȚ, directorul Colegiului Tehnic de Marină "Alexandru Ioan Cuza" din Constanța, pentru stimularea dezvoltării parteneriatului dintre colegiu şi diferite structuri din Forţele Navale, cu scopul de a prezenta elevilor colegiului avantajele alegerii unei cariere în Forţele Navale, precum și pentru susţinerea diversificării activităţilor interactive, realizate de cadrele didactice ale colegiului în colaborare cu reprezentanţii Forţelor Navale, precum Proiectele "Vreau să fiu marinar!", "O zi în şcoala militară", Cercul de noduri marinăreşti, Cercul de Istorie Navală, lecţii-vizită în Portul Militar Constanţa, la Academia Navală "Mircea cel Bătrân", Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, Centrul 39 Scafandri şi la Muzeul Marinei Române; domnul Alexandru STOIAN, reprezentantul SuntemRomania.ro, pentru realizarea primului film documentar despre tranzitul în exploatare de la şalupele de remorcare-salvare la noile remorchere multifuncţionale. Filmul, intitulat "Micii voinici ai Forţelor Navale" prezintă activităţile specifice, desfăşurate de echipajele SRS-575 şi RM-103; domnul Robert VEREȘ, reprezentantul Auchan, pentru susținerea activităţilor umanitare şi de voluntariat, realizate de militarii din Forţele Navale în garnizoanele Constanţa, Mangalia şi Miercurea-Ciuc. Cu sprijinul domniei sale, aproximativ 500 de copii ai militarilor din Forţele Navale şi Forţele Terestre au primit rechizite şcolare şi alte materiale specifice, prin proiectul "Ajutoare mici de la suflete mari".
În plus față de aceste premii, au fost acordate trei premii speciale. Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Alexandru MÎRȘU, i-a acordat Prefectului județului Harghita, domnul Jean-Adrian ANDREI, Diploma de Excelență, pentru demersurile întreprinse în vederea consolidării și dezvoltării parteneriatului dintre Forțele Navale și autoritățile publice locale harghitene. Liga Maiștrilor Militari de Marină i-a acordat premiul special maistrului militar principal Marius IRIMIA, a cărui competență profesională a fost recunoscută la nivelul Alianței Nord-Atlantice, fiind singurul maistru militar de marină român certificat ca evaluator NATO, iar Clubul Amiralilor i-a acordat comandantului fregatei Regele Ferdinand, comandorul Marian IOAN, Diploma "Ofițerul Anului", ca semn de recunoaștere a valorilor profesionale ale ofițerului, precum și pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor desfășurate de Fregata "Regele Ferdinand" împreună cu partenerii NATO.
În fiecare an, performanțele obținute de militarii din Forțele Navale au fost dedicate unui eveniment important din istoria țării noastre. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la bătăliile purtate la Mărăști, Mărășești și Oituz, în Primul Război Mondial, în anul 1917, iar performanțele noastre sunt dedicate memoriei eroilor care și-au jertfit viața în Marele Război de Întregire, cum mai este numită prima conflagrație mondială. Bătălia de la Mărășești, din perioada 6-16 august 1917, a fost cea mai importantă operațiune militară desfășurată de Armata României în timpul Primului Război Mondial. A fost o operațiune complexă, de apărare și de menținere a liniei frontului, punctată cu numeroase riposte ofensive din partea armatei noastre. În inima românilor, această bătălie are un loc special datorită eroismului de care au dat dovadă ostașii români și a faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat, generalului Eremia Grigorescu, dar mai ales datorită legendarei expresii Pe aci nu se trece!