Menu
Statul Major al Forțelor Navale
20 ianuarie 2023
Comunicat nr. 6
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Marinarii militari vor sărbători Ziua Unirii Principatelor Române

Militarii din Forțele Navale Române vor participa marți, 24 ianuarie, în garnizoanele București, Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea, la ceremoniile militare prilejuite de sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române.

La București, șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, va participa la ceremonia militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori, organizată, la ora 10.00, la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Patriarhiei Române, și la ceremonia militară de decorare a drapelelor de luptă ale Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazu” și Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, de la ora 12.00, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I.

La Constanța, marinarii militari vor participa la ceremonia militară organizată în Piața Ovidiu, începând cu ora 10.00, iar la Mangalia reprezentanții Forțelor Navale Române vor lua parte la ceremonia militară organizată la ora 10.00, la Complexul Monumental din Piața Republicii. De asemenea, cu prilejul marcării Zilei Unirii Mici, se vor desfășura, în perioada 21-23 ianuarie, la Sala Coloanelor de la Cercul Militar Mangalia, campionatul național de șah ,,Cupa Unirii” și simpozionul și expoziția de carte ,,Unirea Principatelor Române”.

Militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” vor participa la ceremoniile militare și religioase organizate începând cu ora 10.00, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Municipiul Brăila, de la ora 11.00, în Piața Tricolorului din Tulcea, și la ora 12.30, pe Platoul din fața Casei de Cultură a Orașului Însurăței.

*****

Unirea Principatelor Române, înfăptuită la data de 24 ianuarie 1859, prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza în calitate de domnitor în Moldova și în Țara Românească, a reprezentat piatra de temelie a formării statului național unitar român. Una dintre schimbările majore produse în noua organizare statală, ca urmare a evenimentului din luna ianuarie 1859, a constat în unificarea flotilelor celor două principate române, la data de 22 octombrie 1860, sub semnătura Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, act care stă la baza constituirii Marinei Militare Române moderne.

Evenimente

BackShare: