Comandantul Divizionului 50 Corvete
Comandor
Mihai DĂNILĂ
Comandorul Mihai DĂNILĂ s-a născut la data de 9 aprilie 1968, în localitatea Sarinasuf, judeţul Tulcea.
În anul 1992, a absolvit Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Facultatea Navigație, iar în anul 2010, cursurile de masterat al Facultății de Comandă şi Stat Major, specializarea Ştiinţe militare şi informaţii, Conducere interarme, Forţe Navale, în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.
În perioada 1992-1997, a fost comandant unitate de luptă observare, transmisiuni şi radioelectronică la vedeta torpiloare 207 din cadrul Divizionului 126 Vedete Torpiloare, iar între anii 1997-2000, ofițer specialist în biroul pregătire pentru luptă din statul major al Divizionului 126 Vedete Torpiloare.
În anul 2000, a fost numit ofiţer specialist transmisiuni în Biroul comunicaţii din cadrul Flotilei 2 Maritime, unde şi-a desfăşurat activitatea până în anul 2001, după care a ocupat funcţiile de comandant unitate de luptă observare, transmisiuni şi radioelectronică la nava purtătoare de rachete 189 „Pescăruşul” şi ofițer responsabil cu operațiile și capacitatea de luptă în statul major al Divizionului 150 Nave Purtătoare de Rachete. În perioada 2002-2006, a fost ofiţer secund la corveta 264 „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” din Divizionul 50 Corvete, iar între 2006-2008 a fost promovat la Statul Major al Forțelor Navale unde a îndeplinit funcțiile de ofițer specialist în secția coordonare, evaluare instrucție, în biroul operații și capacitate de luptă şi în biroul capacitate de luptă.
În 2010, a fost repartizat la Divizionul 50 Corvete ca șef al operațiilor și instrucției iar din 2013 a fost numit comandantul corvetei 265 „ Contraamiral Horia Macellariu”. Din 2016 până în 2022 a îndeplinit funcțiile de ofițer de stat major, șef birou planificare, organizare și conducere capacitate de luptă și șef birou planuri la Direcția operații din Statul Major al Apărării.
Începând cu data de 1 februarie 2022, a fost numit în funcția de comandant al Divizionului 50 Corvete.
Pe parcursul carierei, și-a dezvoltat pregătirea profesională și a absolvit numeroase cursuri precum: curs transmisiuni, locație și informatică; curs de folosire a unităților de marină, curs pentru instructori în domeniul Dreptului Internațional Umanitar; curs de specializare pentru planificatorii operațiilor militare; cursuri de limba franceză și engleză.
De-a lungul carierei, a participat la exerciții NATO-PfP și inițiative regionale, respective „COOPERATIVE PARTENER”, „BREEZE”, „BLACKSEAFOR”, „DOGU AKDENIZ” și „BLACKSEA PARTNERSHIP” „MARSEC”.
În semn de apreciere, pentru rezultatele deosebite, obținute i-au fost conferite următoarele însemne și medalii: Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru XV, XX și XXV ani de activitate și Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării.
Vorbeşte limba engleză și limba franceză.