24 aprilie 2021
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002
Prima zi pe mare cu Nava-Școală ”Mircea”
Sâmbătă dimineața, în Portul Militar Constanța, câteva zeci de inimi tinere bat cu intensitatea emoției necunoscutului. Se apropie ora 10:00, iar militarii din echipajul navei-școală „Mircea” sunt la posturile de manevră, perfect echipați, așteptând comenzile comandantului.
Distribuiți în formații la puntea centru, pe teugă, pe dunetă și pe etalon, elevii militari trag discret cu ochiul la manevrele executate pentru plecarea din port. Este un moment deosebit pentru fiecare dintre ei, căci puțini sunt cei care au făcut până acum o călătorie cu vaporul. Senzațiile sunt cu totul noi, iar elevii și-ar fi dorit să le poată împărtăși, asemeni generațiilor anterioare de cadeți de la bordul navei-școală, cu părinții și prietenii, care să-i privească de pe dană în timp ce silueta navei devine din ce în ce mai mică pe măsură ce dispare la orizont. Restricțiile impuse de pandemie nu au făcut posibil acest lucru, iar cei de acasă le-au putut fi alături doar cu mintea și cu sufletul.
Înainte ca legăturile să se desprindă de la cheu și ca remorcherul să își intre în rol, la puntea centru începutul scurtului voiaj de instrucție pe mare a fost binecuvântat de preotul Trandafir Dragoș, care l-a avut alături pe elev caporal Sorin Moldoveanu, preot și el. Momentul solemn și-a atins menirea de a mângâia sufletele tuturor celor de la bord și de a sădi în ele vlăstarul speranței. Binecuvântarea și credința în forța divină au dat roade, căci aprilie și-a potolit capriciile și ne-a permis să navigăm pe o mare liniștită, sub un cer de un albastru sublim.
Abia au avut timp cadeții să se dezmeticească din euforia noului început, când nava deja dublase farul și digul de nord. Am lăsat în depărtare, la orizont, conturul orașelor de pe coasta litoralului și semnalul la telefonia mobilă și am luat drum spre nord, către Gura Portiței, unde vom ancora peste noapte.
Maiștrii militari și ofițerii îi instruiesc încă o dată pe elevii militari asupra regulilor de comportare la bord în timpul marșului și asupra serviciilor pe care le vor executa pe durata pregătirii la navă. Se asigură că sunt echipați corect și că toate normele de siguranță sunt respectate – O mână pentru tine, o mână pentru navă.
O trăire aparte a zilei de 24 aprilie o are elev fruntaș Tudor Melinte. Este prima lui zi pe navă, prima lui ieșire pe mare și cea mai spectaculoasă zi de naștere de până acum. Tudor împlinește 21 de ani. Este un tânăr extraordinar de energic, iar „cadoul” de ziua lui a fost urcarea în gabie și spectacolul mirific pe care nava și marea împreună îl oferă de acolo.
Se trece la activitățile obișnuite de pregătire marinărească. Sub îndrumarea maiștrilor militari Comună, Gîzea și Evsei, elevii fac recapitularea parâmelor, exersează brațările, voltele la cavilă și au parte de primul cart școală la timonă.
Pe măsură de depășim raionul Midia, vântul se arată propice întinderii velelor triunghiulare. Iată că momentul mult așteptat al navigației cu vele a sosit. Prin portavoce se dă comanda „La brațe în babord”, iar elevii își iau fiecare poziția desemnată la manevră. Aproximativ jumătate de oră și motorul se oprește făcând loc liniștii inconfundabile a navigației cu vele. Un maistru mecanic vitalist ajută și el la manevra velelor, iar unul dintre maiștrii puntiști îl privește zâmbind și îl tachinează spunându-i că velierele au ajutat la descoperirea Lumii Noi, nu propulsia mecanică.
După ce am întins velele triunghiulare ale navei, este timpul ca elevii să învețe o altă lecție importantă: rolul de abandon al navei. Când de pe puntea de comandă se dă avertismentul „Abandonați nava”, elevii și întreg echipajul coboară sub punți pentru a se echipa cu vestele de salvare. Fiecare a fost distribuit la una dintre plutele de salvare de pe navă. Comandantul navei, comandorul Mircea Târhoacă și locotenentul Attila Bokor, secundul său, vorbesc tuturor despre importanța acestui exercițiu, mulțumiți că totul a decurs conform regulamentului, iar timpul de reacție a fost prompt.
Cu o viteză relativ redusă, ce-i drept, vântul ne poartă către raionul de ancorare de la Gura Portiței, unde ajungem exact când apune soarele. Comandantul dă ordin să fie strânse velele. Astfel, cu razele stinse ale apusului coborându-le umbre pe chip, elevii militari își intră din nou în rolurile de la manevra velelor.
A fost o zi intensă, încărcată de activități noi cărora elevii militari le-au făcut față cu aceeași conștiinciozitate de care au dat dovadă și în prima săptămână de antrenament la cheu. Întrebați despre impresii, fiecăruia i se așterne instantaneu un zâmbet de satisfacție pe chip. Se bucură de experiența în sine, ca și de faptul că au șansa să pună în practică noțuni învățate până acum doar în teorie, la cursuri.
BackShare: