9 iulie 2021
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002
Corespondență de la fregata „Regina Maria”
Pentru fregata „Regina Maria”, misiunea pe mare nu s-a încheiat odată cu participarea acesteia, în prima parte a lunii iulie, la Exercițiul „Sea Breeze 21”. Duminică, 11 iulie, nava militară românească a acostat în portul bulgăresc Varna pentru refacerea capacității de luptă și participarea ofițerilor români la atelierele de lucru planificate în vederea stabilirii ultimelor detalii referitoare la Exercițiul „Breeze 21”, organizat de Forțele Navale ale Bulgariei, în perioada 11-19 iulie.
Pe durata întrevederilor cu reprezentanții autorităților locale și militare bulgare, precum și la conferința de presă organizată cu prilejul deschiderii oficiale a exercițiului „Breeze 21”, contraamiralul de flotilă Stefano Russo, comandantul grupării navale permanente NATO SNMG-2, a subliniat importanța angajamentului Alianței față de securitatea maritimă și libertatea de navigație din Marea Neagră. Din alcătuirea delegației grupării navale a mai făcut parte și comandantul fregatei „Regina Maria”, precum și cel al fregatei „TCG Barbaros”.
Prima zi de staționare în Varna a creat conjunctura perfectă pentru desfășurarea unui moment special la bordul navei noastre. Președintele Asociației Naționale a Meteorologilor Aeronautici (ANMA), căpitan-comandor Marius Constantinescu, a înmânat comandantului fregatei „Regina Maria”, comandor Adrian Gobjilă, o plachetă onorifică, în semn de apreciere a bunei colaborări dintre platforma mobilă navală și asociație.
„Parteneriatul acesta a început cu mult timp înainte de înființarea asociației în anul 2014. În primăvara anului 2007, odată cu începerea programului de încercări în zbor a elicopterelor Puma Naval, aflate la stadiul de prototip la acea vreme, la bordul acestei nave au fost instalate primele echipamente meteorologice automate și s-au emis primele prognoze meteorologice aeronautice oficiale. Acest lucru a făcut ca fregata să devină primul aerodrom mobil, furnizor de servicii aeronautice. După 7 ani de activitate, timp în care asociația și-a dublat numărul de membri, astăzi ne putem mândri că suntem o asociație profesională, formată din experți în domeniul meteorologiei, a căror activitate este desfășurată neîntrerupt pe aerodromurile și aeroporturile civile și militare din Romania, în structurile de prognoză și veghe meteorologică, în centrele de coordonare, comandă și control ale operațiunilor de zbor, cât și din instructori, lectori și profesori din cadrul organismelor și entităților operatorilor aerieni. Prezența la bordul navelor militare a grupelor meteorologice ce asigură întregul suport de specialitate, pe timpul operațiilor aeriene, în regim ambarcat, a sporit asistența decizională și siguranța navigației aero-navale în Forțele Navale Române.” - a subliniat căpitan-comandorul Marius Constantinescu.
Misiunile pe mare, planificate în cadrul exercițiului „Breeze 21”, au început miercuri, 14 iulie, cu plecarea navelor militare din portul Varna și se vor concentra în sud-vestul Mării Negre pentru consolidarea posturii de descurajare şi de apărare, la granițele Alianței.
Corespondență transmisă de lt. cdor. Nicoleta Burlacu, ofițerul de relații publice de la bordul fregatei „Regina Maria”
BackShare: