Menu
Statul Major al Forțelor Navale
5 aprilie 2024
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Conferința „Black Sea Maritime Forum” – dezvoltarea cooperării în domeniul securității la Marea Neagră

Forțele Navale Române au organizat, în perioada 3-5 aprilie, la București, Conferința „Black Sea Maritime Forum” (Forumul Maritim al Mării Negre), în colaborare cu Forțele Navale ale Statelor Unite ale Americii din Europa și Africa (U.S. Naval Forces Europe-Africa – NAVEUR-NAVAF) și Comandamentul Forțelor Întrunite Aliate Napoli (Allied Joint Force Command Naples – JFC Naples).

Forumul „Black Sea Maritime Forum” s-a desfășurat la Palatul Cercului Militar Național și la Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est al NATO de la București și a reunit lideri și reprezentanți din structuri ale statelor aliate și partere, precum și personalități din domeniul apărării și securității naționale și colective, care au luat parte la discuții și dezbateri cu privire la protecția infrastructurii critice, situația de securitate din zona Mării Negre, cooperarea în domeniul securității maritime și rolul Mării Negre în economia globală și sectoarele energetice.

„Un eveniment interinstituțional, Forumul Maritim al Mării Negre reprezintă o oportunitate excelentă de a construi punți între Marea Neagră, Marea Mediterană și Marea Baltică. Trebuie să continuăm să lucrăm împreună și să ne împărtășim experiența, pentru a ne îmbunătăți cunoștințele privind contextul strategic, riscurile și amenințările specifice regiunii Mării Negre și să consolidăm cooperarea în privința reducerii vulnerabilităților și creșterii rezilienței.”, a transmis în expunerea sa, viceamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale. 

„Securitatea maritimă din regiunea Mării Negre este un interes comun în rândul  aliaților NATO și națiunilor partenere. Libera circulație a comerțului pe cale navigabilă este vitală pentru țările Mării Negre și sprijină prosperitatea economică globală. Forțele Navale ale Statelor Unite, alături de aliații și partenerii noștri, se angajează să promoveze o regiune sigură, prosperă și interconectată a Mării Negre, fără amenințări la adresa integrității teritoriale și fără constrângere economică, iar această conferință subliniază la rândul său angajamentul nostru.”, a transmis amiralul Stuart B. Munsch, comandantul Forțelor Navale ale Statelor Unite ale Americii din Europa și Africa și Forțelor Întrunite Aliate Napoli.

Alături de specialiștii din domeniul naval, la deschiderea conferinței „Black Sea Maritime Forum”, au participat ministrul apărării național, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad, care au apreciat importanța deosebită a desfășurării forumului, precum și oportunitățile de dezbatere și de dezvoltare a colaborării în domeniul securității navale, pe care acest cadru le asigură.

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...