15 iulie 2024
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002
Școala ramelor în Marea Ligurică
Unul dintre cele mai așteptate momente de cadeți, școala ramelor, a avut loc vineri, 12 iulie, în a 17-a zi a marșului de instrucție. Unde? În Marea Ligurică, la câteva ore de la ieșirea din Livorno, în apropierea insulei Gorgona de care ne despărțeau 18 mile. Marea a fost liniștită, cu 25 de grade în apă și peste 30 în atmosferă, condiții ideale care nu puteau fi ratate de comanda navei pentru școala ramelor, mai ales că prognoza pentru zilele următoare arăta o mare mai agitată.
Așadar, cadeții au fost împărțiți în zece armamente (echipaje) pentru cele două bărci de 10 plus 1 ale navei care au fost coborâte la apă, în babord și tribord, iar aceștia au coborât pe scările de pilot la puntea centru. Sub conducerea unui maistru militar, fiecare barcă și-a început cursele pe apele Mării Ligurice.
Studenții noștri au mai avut ocazia să exerseze trasul la rame anul trecut, în timpul practicii marinărești desfășurate la Centrul de pregătire marinărească și sporturi nautice, de la Palazu Mare, al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. Experiența i-a ajutat pe studenți să-și reamintească rapid ce au de făcut și au dovedit sub conducerea șefilor de barcă și a maiștrilor instructori că au acumulat multe cunoștințe utile în timpul perioadei de practică.
Au participat, de asemenea, și toți cadeții străini. Unii dintre ei erau la prima experiență de acest fel, precum cadeții letoni Zaklina Maksimova şi Martins Svitis, alții, precum spaniolul Luiz Garcia Lopez, aveau antrenamente săptămânale de trei ore de tras la rame în Oceanul Atlantic! Au existat şi curse amicale între bărci, pe distanta de la pupa până în bompresul Navei-Şcoală „Mircea”, pierdute sau câştigate cu voie bună.
Durata antrenamentului a fost una limitată, pentru a asigura rotirea tuturor cadeților. Fiecare echipaj a petrecut în barcă aproximativ 30 de minute, timp în care studenții s-au putut reacomoda cu ramele, bărcile și mânuirea lor corectă.
Începută la amiază, în plin soare, școala ramelor a fost destul de solicitantă pentru cadeți, fizic, din cauza căldurii care a fost sporită și de purtarea regulamentară a vestelor de salvare, însă aceștia au reușit să facă față provocării cu brio.
Cât timp am stat în derivă pentru şcoala ramelor, echipajul a lucrat continuu pentru a se asigura că nava Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” arată perfect. Marinarii au coborât barca la apă şi au „retuşat” cu pitură albă bordajul velierului pentru a-i reda aspectul imaculat. Luni, 15 iulie, când am intrat în portul La Seyne sur Mer de lângă Toulon, totul arăta impecabil. În a doua zi marea a fost puţin mai agitată, iar cadeţii şi-au început ziua cu înviorarea de dimineaţă, urcând pe atârnători (parâme cu noduri) la puntea centru şi au continuat cu antrenamente în arboradă şi cursuri.
A fost una dintre cele mai scurte etape ale marşului nostru, cu durata de doar trei zile şi 190 de mile marine între cele două porturi, Livorno şi La Seyne sur Mer. Cu tricolorul fluturând la catarg, am defilat la o distanţă de câteva mile de Riviera franceză.
Duminică seară, 14 iulie, de Ziua Naţională a Franţei eram travers de Toulon, cea mai mare bază navală franceză, admiraţi de cei aflaţi în toate ambarcaţiunile care erau în jurul nostru şi așteptau focul de artificii. La sosire, cu studenții salutând pe vergi, am fost întâmpinaţi pe cheu de doamna Aurelia Grosu, consulul general al României la Marsilia şi se anunţă deja o escală plină de activităţi oficiale care ţin de diplomaţia publică dar şi de cea navală.
Nava-Şcoală „Mircea” rămâne în portul La Seyne sur Mer până pe data de 19 iulie şi este deschisă pentru vizitare.
Corespondență transmisă de Bogdan Dinu
BackShare: