24 iulie 2024
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002
Înapoi în Marea Tireniană, La Seyne-sur-Mer – Palermo, trei zile şi 460 de mile
Pe 19 iulie plecam de la locul de acostare din portul La-Seyne-sur-Mer din rada Toulonului, prin Marea Mediterană şi prin Strâmtoarea Bonifacio, care desparte insulele Corsica şi Sardinia, reveneam în Marea Tireniană, mergând spre sud, pentru a intra în portul Palermo luni, 22 iulie. A fost o etapă scurtă pe mare în care velierul a parcurs 460 de mile marine. Se poate spune că suntem la jumătatea marșului de instrucție, pe drumul de întoarcere acasă.
Pe mare temperaturile ajung la peste 35 de grade, iar apa mării, la cinci metri adâncime, are 28 de grade, după cum înregistrează senzorii de la staţia meteo a navei, așa că toate activitățile de la bord, printre care se numără exerciţiile de vitalitate pentru lupta cu focul și cele de abandon al navei, au fost regândite pentru a se evita expunerea prelungită la soare.
Pe lângă exercițiile de vitalitate, în această etapă a marșului a fost organizată şi ceea ce putem numi „instrucţia sanitară” pentru studenţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. În cadrul ei, cadeții au învățat noţiuni elementare de acordare a primului ajutor. Echipa medicală de la bord este formată din colonelul medic Eduard Moise şi doi subofiţeri sanitari. La puntea centru a navei, aceștia le-au arătat studenţilor cum se acordă primul ajutor.
„Azi am desfăşurat un exerciţiu de salvare şi evaluare a unui rănit. Am urmărit să le arătăm studenţilor cât de utile sunt astfel de cunoştinţe şi în viaţa de zi cu zi, în afara bordului, şi cum pot salva o viaţă. Au fost foarte interesaţi, am fost plăcut surprins, şi nouă ne-a făcut plăcere să împărtăşim din cunoştinţele noastre. Am trecut prin mai multe situaţii, de la montarea unui guler cervical (o situaţie puţin mai complexă) şi până la aplicarea de bandaje pe diferite segmente ale corpului.” a precizat plutonierul sanitar Cristian Dinescu.
De la sergentul sanitar Cristian Muntianu am aflat şi care sunt cele mai frecvente motive pentru care studenţii sau membrii echipajului apelează la sanitarii din infirmerie: „Cazurile diferă, de la o simplă tăietură până la o luxaţie, o răceală sau o faringită. Dintre motivele medicale minore pe primul loc se află bătăturile de la trasul la parâme, apoi insolaţia şi deshidratarea, care apar destul de des şi răcelile de la schimbarea bruscă de temperatură. Cât despre răul de mare, acesta nu se tratează, practic el se antrenează şi odată cu experienţa apare şi rezistenţa la răul de mişcare.”
Pe 20 iulie a fost săvârșită la bord slujba de Sf. Ilie de către preotul militar locotenent-colonel Torino Dumitriu și preotul Trandafir Dragoș. Slujbele au loc la bord în fiecare zi de duminică.
Acum suntem în escală în portul Palermo, până pe data de 26 iulie, iar nava este deschisă pentru vizitare în toate cele patru zile, aşa că îi aşteptăm pe toţi românii din Sicilia (localnici sau turişti, dar şi pe gazdele noastre italiene) să urce la bord în număr cât mai mare.
Corespondență transmisă de Bogdan Dinu
BackShare: