23 august 2024
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002
Grupările Navale Permanente ale NATO au desfășurat un exercițiu de tip PASSEX în cooperare cu Forțele Navale Japoneze în Marea Mediterană
Miercuri, 14 august, Puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”, nava comandant a Grupării Navale Permanente a NATO de Luptă Contra Minelor numărul 2 (SNMCMG2), alături de fregata „Charlottetown”, nava comandant a Grupării Navale Permanente a NATO numărul 2 (SNMG2) aparținând Marinei Regale Canadiene și fregata „Gaziantep” aparținând Forțelor Navale ale Turciei, au desfășurat un exercițiu naval complex de tip PASSEX cu navele „Kashima” și „Shimakaze” din Forțele Navale Japoneze, în estul Mării Mediterane.
În cadrul exercițiului, navele au executat o serie de manevre și evoluții complexe și au desfășurat exerciții de reaprovizionare pe mare. Totodată, marinarii militari de la bordul navelor comandant ale grupărilor navale SNMG2 și SNMCMG2, precum și militarii de la bordul navei japoneze „Kashima” au efectuat un schimb de echipaje în scopul consolidării relațiilor de prietenie și a îmbunătățirii abilităților marinărești.
Aceste activități au subliniat importanța interoperabilității între NATO și partenerii săi internaționali. Liderii Grupărilor Navale participante au subliniat faptul că exercițiile de antrenament pe mare sporesc nivelul de pregătire al echipajelor navelor și capacitatea de a coopera eficient.
„Forțele Navale Japoneze au o relație îndelungată cu NATO în ceea ce privește securitatea maritimă. Vedem din ce în ce mai mult că regiunea Indo-Pacifică este importantă pentru NATO, având în vedere că dezvoltarea acestei regiuni are efecte directe asupra securității maritime Euro-Atlantice,” a spus comodorul Marinei Regale Canadiene, Matthew Coates, comandantul grupării SNMG2. „Exercițiile cu Forțele Navale Japoneze în estul Mediteranei sunt o reprezentare fantastică a interconectivității dintre NATO și Japonia. Aceste exerciții ne permit să sporim interoperabilitatea nu doar între membrii Alianței, ci și cu partenerii noștri internaționali.”
„Acest exercițiu evidențiază importanța cooperării cu partenerii nostri la cel mai înalt nivel, iar angajamentul nostru de a păstra libertatea de navigație și de a răspunde potențialelor amenințări este vital pentru menținerea stabilității și securității maritime în regiune.” a declarat comandorul Sebastian Barote, comandantul grupării SNMCMG2.
Gruparea Navală Permanentă a NATO numărul 2 reprezintă o forță navală multinațională integrată, alcătuită din nave aparținând națiunilor Aliate, care îndeplinește sarcini diverse în sprijinul operațiilor navale. Aceasta are un rol foarte important în menținerea securității și a stabilității în Marea Mediterană, fiind pregătită să răspundă rapid la crizele militare, umanitare sau de altă natură .
Gruparea Navală Permanentă de Luptă Contra Minelor numărul 2 este o forță navală multinațională dedicată luptei contra minelor, având în compunere vânătoare de mine și dragoare maritime de ultimă generație. Aceste nave cu destinație specială sunt în fruntea siguranței maritime, executând operațiuni complexe pentru detectarea, identificarea și neutralizarea minelor marine și a dispozitivelor explozive, asigurând navigația în siguranță a navelor militare și comerciale.
Corespondență transmisă de Lt. Cdor Mihaela Zaharia.
Foto: Lt. cdor. Mihaela ZAHARIA, Cpt Andrei ANDRIES, Cpt Laurențiu ROADEVIN
Mm pr. Cătălin STAN, Mm III Daniel ISTRATE.
BackShare: