Menu
Statul Major al Forțelor Navale
27 august 2018
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Durres – prima zi din primul port de escală

Dimineaţa zilei de luni, 27 august, ne găseşte în Marea Adriatică – a cincea mare traversată pe timpul marşului - la intrarea în primul port de escală al marşului, este vorba de Durres, al doilea oraş ca mărime din Albania. Ieri, aproape de apus, am ridicat ancora de lângă frumoasa insula grecească Othonoi şi după o noapte de navigaţie cu motor suntem la intrarea în cel mai mare port al Albaniei întâmpinaţi şi escortaţi amical până la cheu de o navă a Gărzii de Coastă. Până la manevra de acostare se desfăşoară însă munca cadeţilor şi echipajului pentru ultimele retuşuri şi detalii astfel încât nava să arate impecabil. Chiar dacă cu o zi în urmă avusese loc curăţenia generală abia în această dimineaţă se furbişează (lustruiesc) toate piesele de alamă de la bord care încep să prindă strălucire în lumina dimineţii. Surprind câteva imagini cu cadeţii chinezi care lustruiesc ramele de la hublourile de la comanda de navigaţie în timp ce la puntea centru piesele din tribord revin cadeţilor germani care fac o treabă nemţească, metodică. Avem chiar concurenţă la capitolul veliere aici în Durres pentru că înaintea noastră a intrat şi a acostat în apropiere de noi superbul velier cu patru catarge Sea Cloud, cea mai veche navă de pasageri de lux cu vele din lume dar care a făcut o escală de doar 24 de ore. Este o vreme atipică pentru această perioadă în oraşul şi portul albanez, cu cer înnorat şi chiar ploaie pe parcursul zilei.

Pe cheu – acelaşi la care nava a mai acostat şi în anul 2011 la precedenta vizită – ne aşteptau reprezentanţii Marinei Militare a Albaniei şi colonelul Florin Ţuţuianu, ataşatul militar de la ambasada României la Tirana - capitala se află la aproximativ 35 de kilometri de Durres – cel care s-a ocupat de programul nostru aici din următoarele trei zile dar şi ataşatul militar al Germaniei. Tradiţional, prima zi a escalei este rezervată vizitelor oficiale pe care comandantul marşului, comandorul Gabriel Moise, comandorul Mircea Tîrhoacă, comandantul navei, însoţiţi de ataşatul militar şi şeful delegaţiei germane de la bord le fac autorităţilor locale, civile şi militare. Prim oprire este la Statul Major al Forţelor Navale albaneze unde suntem primiţi de generalul maior Ylber Dogjani, comandantul marinei, într-o atmosferă de camaraderie şi prietenie chiar. A urmat vizita la primarul oraşului Durres, Vangjush Dako şi apoi după o plimbare de cinci minute prin frumoasa piaţă din centru ajungem şi la prefectură. Aici avem parte de o surpriză plăcută şi întâlnim vechi prieteni. Actualul prefect, Roland Nasto -  numit împreună cu alţi 12, toţi foşti militari de carieră, în rezervă acum dar care au ocupat poziţii înalte în ierarhia militară, după demiterea în bloc a tuturor foştilor prefecţi la data de 1 noiembrie anul trecut de prim-ministrul albanez Edi Rama, totul în încercarea de a reforma instituţia prefectului parte a unei reforme administrativ-teritoriale mai ample a actualului guvern - este fostul şef de stat major al Forţelor Navale şi comandant al districtului naval, care primise delegaţia noastră şi în urmă cu şapte ani. Desigur, sunt vizite oficiale şi protocolare care se execută în fiecare port de escală dar am remarcat atmosfera destinsă în care s-au desfăşurat. Atmosferă care s-a meţinut şi pe parcurusul prânzului oferit de comandantul marinei militare şi la care au participat şi trei dintre cadeţii români şi germani.

Şi la navă prima parte a zilei este rezervată activităţilor organizatorice şi logistice. Se ridică marele pavoaz şi pavoazul electric dar mai ales se aduc la bord alimentele pentru a doua etapă a marşului, cu alte cuvinte se face aprovizionarea. De pe cheu şi până în magaziile navei se formează un lanţ uman de către cadeţi iar proviziile şi alimentele ajung din mână în mână de pe cheu sau direct din camion până în cambuză sau alte spaţii de depozitare. Cu alte cuvinte nimeni nu a părăsit nava înainte de ora patru după amiaza. Programul zilei de mâine include vizitarea navei de către public dar şi un prânz oferit de comanda N.Ş.Mircea. În rest, program de voie pentru cadeţi şi echipaj – cu excepţia carturilor şi serviciilor de la bord desigur – care s-au răspândit rapid prin oraş dornici să recupereze după ultima săptămână petrecută pe mare.

Text şi foto: Bogdan Dinu

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...