Menu
Statul Major al Forțelor Navale
16 octombrie 2019
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

„NMH Cătuneanu”, exerciții de căutare și descoperire mine marine în Golful Saros

O dimineaţă obişnuită de octombrie: nici urmă încă de soare, valurile se sparg liniştite de ţărmul dantelat dintre Danişment şi Mecidiye, la orizont se disting câteva siluete de nave militare. Liniştea este tulburată de anunţul „Deşteptarea, pregătirea navei pentru marş”. După doar câteva minute se aude „Manevra prova la post”, urmată aproape instantaneu de deplasarea oamenilor la posturi. Fiecare ştie ce are de făcut şi acţionează întocmai. Odată ridicată ancora, nava se pune în mişcare, iar „agitaţia” se mută în comandă. Se verifică calculele, se pun punctele de interes pe harta electronică, se trasează pasele, se ţine cont de curentul care ne derivează şi cu mai mult de 10 grade şi nava ia drum pentru a intra pe prima pasă.

„Manevra pupa la post” se aude apoi, iar sonarul cu scanare laterală (side scan sonar) este lăsat la apă (este un sonar tractat), la adâncimea calculată pentru ca informaţiile culese de acesta să aibă acurateţea cât mai mare. Toate operaţiunile se desfăşoară la lumina proiectorului de la pupa. Nava începe deplasarea pe prima pasă şi continuă acest ritm până la epuizarea liniilor trasate în raion. În acest timp, echipa de pe puntea de comandă verifică anumite contacte catalogate ca suspecte, la trecerile anterioare, pentru a fi siguri că nu există mine marine în raionul analizat. Aceleaşi contacte mai apar o dată pe imaginea analizată pe laptop, confirmând existenţa unor posibile mine. Se informează nava comandant a grupării din care face parte Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, concomitent cu începerea pregătirii grupei de scafandri EOD, astfel încât la momentul primirii aprobării pentru acţiunea în apă, operaţiunile de lansare a RHIB-ului la apă şi a scafandrilor să se deruleze foarte rapid. Specializaţi în descoperirea, analizarea şi distrugerea minelor marine, scafandrii EOD de la bord folosesc AUV-ul din dotare - Remus -, pentru verificarea mai amănunţită a contactelor descoperite de navă. Două dintre contacte se confirmă a fi mine marine de exerciţiu, „plantate” de planificatorii NUSRET 19. Se marchează locul, se notează coordonatele punctelor, pentru o intervenţie ulterioară apoi împreună cu nava pentru recuperarea acestora. Scenariul nu presupune de această dată şi distrugerea lor după descoperire.

Activităţile de la bord, îşi reiau ritmul normal, sonarul tractat al navei continuând scanarea la adâncimea stabilită, pentru identificarea altor posibile contacte suspecte. Raionul de analizat este pur şi simplu periat de navă, pentru a se asigura că pe el, se poate naviga în siguranţă. Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” nu este specializată pentru căutarea minelor marine, dar descoperirea lor aduce un sentiment de mândrie fiecărui membru al echipajului.

Nu a mai rămas prea mult timp până la miezul nopţii, când se aude comanda „Manevra prova la post” şi ancora este fundarisită. Se lasă liniştea în nordul Golfului Saros, unde se pot vedea doar luminile navelor participante la exerciţiul NUSRET 19, aflate şi ele la ancoră. Mâine dimineaţă, tot acest „ritual” va fi luat de la început.

Au mai rămas câteva zile din etapa de pe mare a exerciţiului NUSRET 19, care se va încheia cu o secvență de PHOTEX (fotografiere aeriană), urmând ca apoi toate navele să revină în Portul Nara pentru analiza post acţiune.

În Golful Saros, militarii români de la bordul NMH Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” dar şi scafandrii EOD, demonstrează o dată în plus nivelul bun de pregătire şi faptul că Forțele Navale Române contribuie la creşterea solodarităţii militare aliate în zona extinsă a Mării Negre.

Nu trebuie omisă pauza operaţională (12-13 octombrie) dintre cele două etape planificate a fi desfăşurate pe mare, când în Portul Nara, s-au desfăşurat activităţi de reaprovizionare cu alimente, şedinţe de analiză a activităţilor de pe mare sau de planificare a celor următoare.

Singura platformă navală participantă la NUSRET 19, specializată în cercetarea hidrografică subacvatică și în realizarea suportului informațional integrat, necesare ducerii luptei împotriva minelor marine, NMH „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, caută şi găseşte mine în Golful Saros.

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...