22 octombrie 2019
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002
NUSRET 19 – misiune îndeplinită
Nava militară hidrografică NMH Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu, comandată de căpitan-comandorul Rogers Casian, se află acum în Marea Neagră, în marş spre Portul Constanţa, la finalul participării la exercițiul multinațional NUSRET 19, organizat de Forțele Navale ale Turciei în Portul Nara/Canakkale şi în Golful Saros. La bordul navei, se află și un detașament de scafandri de luptă EOD dar și doi ofițeri români care au avut rol în conducerea exercițiului.
Obiectivul principal al exercițiului a fost acela de a dezvolta nivelul de interoperabilitate dintre forțele specializate în lupta împotriva amenințărilor subacvatice din Italia, Grecia, România, Spania, SUA și Turcia. La NUSRET 19, cel mai mare exerciţiu naval de luptă împotriva minelor organizat de Forţele Navale Turce în acest an, au participat 5 vânătoare de mine şi nave logistice din gruparea navală NATO SNMCMG-2, o navă hidrografică – „NMH Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” -, 11 nave din Turcia, avioane şi elicoptere, 4 detaşamente EOD – printre care s-a aflat şi cel românesc, care a avut şi un AUV -, 67 de observatori din 5 state şi 5 ofiţeri de stat major printre care s-au regăsit şi 2 ofiţeri români.
Cu navele din SNMCMG-2, participante la exerciţiu, ne-am întâlnit din nou, duminică 20 octombrie, în Marea Marara şi în dimineaţa zilei urâmătoare, pe tranzitul Bosforului, în marş spre Portul Constanţa.
Exerciţiul a avut mai multe etape, cele de pe mare fiind axate pe misiuni de căutare, identificare şi recuperarea minelor. Navele au fost împărţite în două Task grupuri care au acţionat în Golful Saros.
Scafandrii EOD au avut tabăra la Mecidiye şi au acţionat alături de colegii lor din Belgia, SUA şi Turcia, în nordul Golfului Saros, pentru descoperirea, identificarea şi neutralizarea minelor marine în scopul asigurării libertăţii de navigaţie.
Marinarii români participanţi la NUSRET 19 au descoperit şi identificat mai multe mine marine din care au adus la suprafaţă şapte mine marine – şase mine descoperite de scafandrii EOD şi una de către navă – primind aprecieri din partea conducerii exerciţiului.
Pentru NMH Alexandru Cătuneanu a fost a treia participare la un exerciţiu multinaţionale de luptă contra minelor, după NUSRET 18, desfăşurat la Izmir şi ARIADNE 19, desfăşurat în Insula Creta. Nava românească a fost de asemenea singura platformă navală participantă la NUSRET, specializată în cercetarea hidrografică subacvatică și în realizarea suportului informațional integrat, necesare ducerii luptei împotriva minelor marine.
Marinarii români au demonstrat o dată în plus că au un nivel ridicat de pregătire, că pot executa misiuni în cadrul unor grupări navale alături de aliaţi şi parteneri şi că pot reprezenta cu mândrie, Forţele Navale Române şi România.
La NUSRET 19, misiunea a fost îndeplinită!
BackShare: