29 aprilie 2020
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002
Omagiu pentru veteranii de război
Cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, marinarii militari de la bordul puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” transmit miercuri, 29 aprilie, întreaga recunoștință tuturor celor care au pus datoria față de țară mai presus decât propria viață. „Am învățat de la bunicii și străbunicii noștri să prețuim și să apărarăm valorile neamului românesc. Ei ne-au transmis lecția de patriotism și de devotament față țară, pe care au învățat-o în timpul războaielor în care au luptat. Suntem mândri de eroii neamului nostru și de veteranii de război pe care încă îi avem lângă noi și, în același timp, avem datoria de a apăra tot ceea ce aceștia au câștigat cu prețul sângelui vărsat pe câmpurile de luptă”, a transmis din Marea Mediterană căpitan-comandorul Valentin Vlad, comandantul grupării navale NATO condusă de România.
Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274) continuă executarea celei mai lungi misiuni de luptă de după cel de-Al Doilea Război Mondial a Forțelor Navale Române. Nava se află în Marea Mediterană pentru asigurarea măsurilor de securitate colectivă a Alianței Nord-Atlantice, în calitate de navă comandant a grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group). Acțiunile militare desfășurate de către cei 82 de militari români, în perioada 21-28 aprilie, sunt dedicate tuturor veteranilor de război.
În contextul epidemiologic internațional actual, echipajelor navelor din gruparea SNMCMG-2 respectă măsurile de distanțare fizică, fiind maximizate atributele sistemelor de comunicații voce și date de la bord, aspect ce demonstrează adaptabilitatea Forțelor Navale Române la noile provocări din zona de operații. Navele SNMCMG-2 au intensificat, în zilele precedente, serialele specifice luptei anti-mină.
„În anii trecuți, am mai participat la misiuni în cadrul grupării SNMCMG-2, în calitate de ofițer specialist cu lupta contra minelor la bordul dragoarelor maritime, unde răspundeam de planificarea operațiilor de acest tip la nivel navă. De data aceasta, a fost o provocare pentru mine să realizez planificarea serialelor pentru o grupare navală, alcătuită din nave ce au echipamente, tehnici și proceduri naționale diferite de la una la alta. Am uniformizat modul de acțiune în lupta contra minelor conform procedurilor NATO în acest domeniu, pentru a fi în măsură să contribuim în orice moment la cele mai înalte standarde la consolidarea posturii de descurajare şi de apărare, la granițele Aliate”, a precizat locotenentul Gigi Dode, responsabilul cu lupta contra minelor în cadrul statului major al grupării SNMCMG-2.
Conform scenariului exercițiului, cele două vânătoare de mine din SNMCMG-2 „Fulda” (Germania) și „Evropi” (Grecia), au căutat și identificat minele de exercițiu, lansate la apă de marinarii puitorului „Constantin Bălescu, iar scafandrii EOD de la bordul navelor grupării, au desfășurat scufundări tactice, pentru aplicarea tehnicilor de căutare NATO.
„Pentru mine, numeroasele scufundări cu specific anti-mină, desfășurate împreună cu scafandrii de la bordul navelor din SNMCMG-2, au reprezentat o oportunitate de a-mi dezvolta nivelul de instruire și de a împărtăși o parte dintre tehnicile de scufundare naționale cu scafandrii celorlalte nave. Făcând parte din statul major al grupării, sunt responsabil pentru planificarea și conducerea tuturor activităților de scufundare ale scafandrilor SNMCMG-2. Fie că au fost desfășurate în cadrul unui scenariu tactic, pentru asigurarea protecției forței în mediul subacvatic, fie că s-au desfășurat în cadru administrativ, pentru verificarea corpului navei, acestea au contribuit la consolidarea interoperabilității grupului de scafandri aliat, prin dezvoltarea unor tehnici, tactici și proceduri comune”, a subliniat locotenentul George Nedelcu.
Corespondență transmisă de căpitan Nicoleta Burlacu,
ofițerul de relații publice al grupării navale SNMCMG-2
BackShare: