Menu
Statul Major al Forțelor Navale
14 mai 2019
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Siracusa, orașul lui Arhimede, prima escală a marșului

În dimineața zilei de 11 mai, asistați de două remorchere, acostăm la cheul vechii căpitănii a portului și actualul sediu al gărzii de coastă italiene din Siracusa. Locul de acostare este într-o poziție excelentă, la doi pași de podul Umbertino și insula Ortigia, vechiul oraș, cu toate atracțiile si monumentele sale istorice. Siracusa nu este un port comercial in adevăratul sens al cuvântului, ci doar unul al micilor ambarcațiuni care se adăpostesc aici. Chiar în pupa navei noastre se află Galatea, o navă de cercetare hidrografică italiană, aflată și ea în escală, iar în tribord este acostată nava de croazieră Europa, cu mii de turiști la bord.

La bord l-am avut oaspete din prima zi a escalei pe locotenent-colonelul Cristian Răzvan Avramescu, atașatul adjunct al apărării de la Roma, care a petrecut trei zile agreabile alături de noi. De asemenea, in cursul zilei de luni au fost prezenți la bord doamna Carmen Liliana Iacob, consul-șef de misiune la consulatul României de la Catania și domnul Ioan Iacob, consul-adjunct; cel din urma ne-a declarat: „Din punctul nostru de vedere prezența N.Ș. Mircea, aici, la Siracusa, reprezintă un lucru deosebit datorită faptului că avem posibilitatea să sprijinim echipajul si nava pentru a promova cu succes imaginea reală a României si a Forțelor Navale Române. Ideea ca N.Ș. Mircea să fie vizitată de către public a fost una foarte binevenită, iar mulți români rezidenți, aici, în Sicilia s-au bucurat de această oportunitate”. Să nu uităm faptul că în Sicilia sunt peste 58.000 de români, vorbim aici doar de cei înregistrați oficial. În ultima zi a escalei au avut loc primiri oficiale la sediul Gărzii de Coastă, o clădire cu o vechime de câteva sute de ani unde am fost întâmpinați de comandorul Luigi D`Aniello, comandantul regiunii, la primăria orașului Siracusa, unde au avut loc discuții cu domnul Michelangelo Giansiracuza, șeful de cabinet al primarului, precum și la sediul prefecturii regiunii Siracusa, cu domnul prefect Luigi Pizzi. La bordul navei a fost oferit un prânz la care au participat oficialitățile amintite anterior, conducerea consulatului român de la Catania, alături de conducerea navei și a marșului.

De la început trebuie să precizăm că Siracusa a fost o escală tehnică, pentru refacerea plinurilor la alimente, precum și pentru refacerea capacității echipajului după o primă săptămână destul de solicitantă pentru cadeți și echipaj. Chiar dacă toată lumea de la bord s-a bucurat de ceea ce are de oferit orașul lui Arhimede, programul specific oricărei escale s-a derulat normal. Aproape imediat după acostare, s-au ambarcat alimentele, legumele și fructele si s-a executat  recepția, verificarea și depozitarea acestora; cadeții au alcătuit un șir continuu care pornea de pe cheu, de-a lungul schelei, la bordul navei, până la camera frigorifică si celelalte spații de  depozitare. Aceasta activitate se va repeta în toate cele 12 escale ale marșului. De asemenea, cei doi scafandri de la bord, caporalul Constantin Androniciuc și soldatul Filip Iacovici au executat controlul și inspecția operei vii, adică a parții aflate sub apa a navei și au desfundat prizele de fund. De altfel, cei curioși pot vedea în fotografii cum arată elicea N.Ș. Mircea chiar dacă vizibilitatea în apă nu a fost cea mai bună. S-a mai curățat și piturat (vopsit) bordajul, au fost executate si mici reparații, lucruri marinărești firești pe timpul oricărei escale.

Primul port a adus la bord și primii vizitatori; nu foarte mulți, câteva sute în cele trei zile de staționare, inclusiv câteva grupuri de români stabiliți în regiune, primiți cu ospitalitate tipic româneasca de către cadeții-ghizi. Deocamdată afluența vizitatorilor este redusa in comparație cu cea anticipata, de exemplu, la Rouen, la Festivalul Armada de Rouen, dar începutul este promițător, mai ales că aici abia s-a dat startul sezonului estival.

Vremea a fost puțin schimbătoare, a plouat destul de mult, dar a fost și mult soare. Atracțiile orașului lui Arhimede nu sunt puține, iar echipajul și cadeții le-au „gustat” pe toate, fie că vorbim de Piața Arhimede cu frumoasa Fontana Diana, Catedrala din Piața Domului, biserica Santa Lucia alla Badia, vechiul teatru grec, Urechea lui Dionisios, palatul Borgia, castelul Maniace, fântâna Aretusa, sanctuarul Madonna della Lacrima sau pur și simplu plimbările prin vechiul oraș, insula Ortigia. Escala noastră a coincis și cu sărbătoarea patroanei orașului, Santa Lucia, cu mii de localnici și turiști pe străduțele înguste până noaptea târziu, incheindu-se duminică seara la catedrala din Piața Domului cu un impresionant foc de artificii.

Părerile cadeților sunt împărțite, atât în ceea ce privește greutățile primei săptămâni pe mare, cât și atracțiile Siracusei: „Primele zile au fost pentru acomodare, acum m-am obișnuit, mi-am intrat în ritm. Este adevărat, s-a acumulat puțină oboseală, cel mai greu a fost să ne acomodăm cu valurile și starea mării; urcatul în arboradă a fost cel mai frumos, dar și cel mai greu lucru, însă cele trei zile de aici de la Siracusa, au fost perfecte pentru recuparare, toate petrecute împreună cu colegii. A fost frumos, am avut multe obiective de vizitat.” ne-a declarat elevul-fruntaș Monica Poenari. „Prima săptămână a fost destul de grea pentru că toți am început de la zero; m-am descurcat destul de bine la urcatul în arboradă și am obținut un loc la verga zburător, am onoarea de a fi undeva la 40 de metri înălțime. Siracusa este un oraș primitor, frumos, foarte curat, tipic italian. Au fost destule evenimente în aceste trei zile de escală, suntem pregătiți acum pentru o nouă săptămână pe mare și pentru Barcelona”, ne-a spus și elevul-caporal Marius Negulescu, de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ioan Murgescu”.

Am părăsit portul Siracusa marți dimineață, iar concluziile legate de prima săptămâna pe mare si prima escala a acestui marș istoric aparțin comandorului Mircea Târhoacă, comandantul N.Ș. Mircea: „Prima săptămână a decurs extrem de bine, vremea a fost prielnică, a ținut cu noi, studenții și elevii au putut să se aclimatizeze foarte rapid, ceea ce i-a ajutat foarte mult să înțeleagă ce înseamnă viața la bordul navei. Aici la Siracusa, cred că reprezentarea a fost foarte bună, am fost primiți de primar, prefect, de Garda de Coastă, am fost însoțiți de reprezentanții României de la consulatul de la Catania, și am avut nava deschisă publicului larg. Reacțiile au fost foarte bune, oamenii au fost încântați și cu această ocazie vreau să le transmit celor de aici care se află în Italia că N.Ș.Mircea îi reprezintă cu cinste pe toți românii, atât cei de acasă, cât și pe cei de aici. Studenții și elevii se aclimatizează în continuare, învață ultimele detalii pe care trebuie să le știe atunci când facem navigația cu vele, iar dacă timpul și distanța dintre porturi ne va permite, până la Barcelona vom încerca să navigăm și cu vele.” Urmează încă o săptămână pe mare, probabil și prima navigație cu vele, iar luni, 20 mai, vom intra în Barcelona.

Text și foto: Bogdan Dinu
Centrul Media al Forțelor Navale

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...