19 iunie 2019
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002
Printre sute de catarge. N.S. „Mircea” à l’Armada de Rouen 2019
În noaptea de 10 spre 11 iunie, la ora 02:00, Nava-Școală „Mircea” traversa din nou meridianul Greenwich, de această dată de la vest către est. Momentul a coincis cu intrarea velierului pe Sena, cu destinația Rouen, pentru a participa la Regata L’Armada de Rouen 2019.
În jurul orei 05:00, răsăritul Soarelui pe Sena ne dă deșteptarea cu mult înaintea alarmei specifice. Navigăm lin pe apele râului francez, în timp ce, tradițional, pe punți și la interior are loc curățenia generală înainte de acostarea în port. Când și când, maiștrii responsabili cu sectoarele de curățenie trebuie să-i atenționeze pe cadeții furați de peisajul de pe malurile Senei că activitatea de bricuit nu se va realiza singură. Cu o vizibilă melancolie în priviri, studenții și elevii se conformează și revin la spălatul punții, care trebuie să arate impecabil pe durata festivalului de la Rouen.
Puțin după ora 08:00, ne facem intrarea triumfală în spațiul festivalului maritim. Cadeții sunt urcați în arboradă și sunt gata de salut, iar de pe cheu ne întâmpină sute de persoane care ne salută fluturând din mâini și aclamându-ne. Ghidați de remorcherele franceze, înaintăm pe Sena către locul de acostare. Festivalul din Rouen, aflat la cea de-a 30-a ediție, a început încă de pe 6 iunie, astfel că, de-a lungul Senei, ne delectăm privirile cu veliere și nave militare care mai de care mai interesante. Unul dintre cele mai remarcabile veliere este „Sedov”, nava-școală a Universității Maritime din Murmansk, Federația Rusă. Lansat pentru prima dată la apă în anul 1921, velierul cu o lungime de 118 metri are patru catarge și este considerat cea mai mare navă-școală din lume la ora actuală. O pată de culoare a fost în peisaj și „Shabab Oman II”, velierul Marinei Militare a Sultanatului din Oman. Interesant este faptul că nava, care poartă vizibil amprenta culturii arabe, a fost construită, în 2014, în șantierul naval de la Galați. Cu timpul, acest aspect a dus la înfiriparea unei relații solide de prietenie între N.S. „Mircea” și velierul școală omanez. Una dintre cele mai așteptate întâlniri ale acestei escale de către echipajul nostru a fost cea cu nava-școală a Gărzii de Coastă americane, USGC „Eagle”, pe care nu o mai întâlniserăm de nouă ani. Velierul, construit în 1936 după același plan ca și N.S. „Mircea”, face parte din suita de nave-școală surori construite în șantierul de la Hamburg.
Festivalul L’Armada de la Liberté 2019 a debutat pe 6 iunie, însă itinerariul marșului nostru de instrucție de anul acesta nu ne-a permis să ajungem în orașul francez gazdă decât pe 11 iunie. Astfel, deși am ratat startul evenimentului, n-am fost lipsiți de atenție din partea publicului. Prima zi la cheu a adus la bord sute de vizitatori, iubitori ai mării, pasionați de veliere și alte ambarcațiuni, dar și simpli entuziaști ai unui eveniment de amploarea festivalului nautic din Rouen. Însă, ca de fiecare dată, cel mai mult ne animă românii care vin să ne viziteze. În acest context, mândria însemnelor și a simbolurilor naționale devine ambivalentă. În timp ce noi ne mândrim că purtăm pretudineni tricolorul și semnificația lui, românii care ne întâmpină în porturile de peste tot din lume se mândresc cu noi, cu profesionalismul și cu ținuta noastră și, desigur, cu superbul velier al Forțelor Navale Române, care de 80 de ani încoace este un simbol național.
Dincolo de afluxul uriaș de vizitatori care au urcat pe navă, unul dintre cele mai speciale momente ale escalei noastre la Rouen a fost parada echipajelor celor 46 de ambarcațiuni participante la Regata L’Armada 2019, care a avut loc pe 12 iunie. O fericită întâmplare a făcut ca, un grup mixt de români și francezi, specializat în dansuri tradiționale românești, să ne fie alături pe durata festivalului nautic din Normandia. Dansurile lor au acompaniat muzica populară românească interpretată de eleva Monica Poenari, de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” și de studentul Ciprian Gălușcă, de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Astfel, la parada de pe 12 iunie, îmbrăcați în costume naționale autentice, membrii asociației de dansuri „La Passacaille” au purtat alături de noi tricolorul României pe bulevardele din Rouen. Ansamblul numără șapte membri, dintre care trei sunt francezi. Experiența colaborării cu N.S. „Mircea” a fost la fel de inedită pentru ei, cum a fost și pentru noi. Inedită și emoționantă în același timp, mai ales pentru francezii din grup, care, pentru prima dată au avut ocazia, urcând pe nava-școală, să pășească pe teritoriu românesc. Îmbrăcați în costume populare autentice românești, membrii asociației „La Passacaille” au ținut două reprezentații la bordul navei, pe durata escalei noastre la Armada de Rouen. Prima dintre ele a avut loc pe 12 iunie, când, după spectacolul oferit echipajului pe puntea centru, cu toții am pornit cântând și dansând românește pe malurile Senei, în parada echipajelor de la Armada 2019. Costumele tradiționale românești au contrastat superb cu ținuta militară a studenților și elevilor de pe nava-școală. Purtând în față drapelul României, am defilat pe străzile și bulevardele din Rouen, alături de alte 45 de echipaje ale navelor prezente la Regată. Emoția și mândria au fost cu atât mai mari când, de pe margine, am fost în permanență aplaudați și ovaționați de public. După cum o spun și tinerii cadeți, astfel de momente sunt unice și dau naștere unor trăiri intense de satisfacție și mândrie de a purta însemnele României și de a arăta că faci parte din Forțele Navale Române, unul dintre cei mai importanți piloni de securitate de la frontiera de est a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice.
Importanța parteneriatului NATO a fost subliniată de altfel și de ministrul francez al Apărării, doamna Florence Parly, care s-a aflat la bordul N.S. „Mircea” la data de 14 iunie, la recepția găzduită de velierul românesc în contextul celui de-al 34-lea congres național al orașelor maritime din Franța. Doamna ministru a dorit să scoată în evidență relațiile de diplomație militră excelente care există între România și Franța, iar escala N.S. „Mircea” la Armada de Rouen și prezența ministrului Apărării francez la bordul navei au venit ca o reconfirmare a bunelor relații de parteneriat militar dintre cele două state membre UE și membre NATO. De altfel, doamna ministru a fost invitată să lase un mesaj în cartea de onoare a navei.
Recepția de pe 14 iunie de pe malul Senei a onorat N.S. „Mircea” cu o altă prezență deosebită. Este vorba de doamna Maria Mărgărita Iuca, strănepoata generalului de marină Nicolae Dumitrescu-Maican, cel care a rămas cunoscut în istorie drept ctitorul Marinei Militare Române și autorul victoriei de la Calafat care a contribuit semnificativ la dobândirea Independenței de Stat a României în anul 1878. Deși locuiește de ani buni la Paris și desfășoară o bogată activitate culturală în câteva orașe din Europa și de peste Ocean, doamna Iuca este perfect atașată de România, de cultura și de tradițiile naționale, dar în special de Forțele Navale Române, despre care consideră că reprezintă o moștenire lăsată de străbunicul său generațiilor actuale, o moștenire care trebuie îngrijită și respectată pentru a răsplăti astfel truda și jerfa predecesorilor, generalul Maican fiind doar unul dintre ei.
De altfel, nava-școală pe care ne aflăm noi astăzi este succesoarea primului velier de instrucție al Marinei Militare Române, achiziționat la acea vreme prin eforturile de înzestrare depuse de generalul Maican, cel care a avut ideea ca Marina Română să dețină o navă școală unde viitorii ofițeri și maeștri să deprindă tainele navigației. „Mă bucur enorm să văd că bricul «Mircea» a ajuns la cea de-a 80-a aniversare și pot să spun că mă bucură și faptul că eu sunt invitată și că nu am fost uitată în contextul acestor evenimente atât de importante pentru prezent și pentru viitor. Doresc navei-școală „Mircea” viață lungă și multe progrese. La mulți ani! Anul acesta să fie unul care să vă aducă mândrie și recunoașterea calităților! Am numai gânduri pozitive pentru cei care învață și se formează, aici, la bord, și care vor duce și viitorul țării spre mai bine”, a transmis Maria Mărgărita Iuca, strănepoata generalului Nicolae Dumitrescu-Maican.
Una dintre zilele escalei noastre la Rouen a fost dedicată unei vizite în Paris, sponsorizată de organizatorii Regatei Armada de Rouen. Prilejul a fost excelent pentru noi de a-i face o vizită ambasadorului român în Franța, domnul Luca Niculescu. Acesta, împreună cu doamna Mioara Pituț, responsabilă de gestionarea relațiilor cu comunitatea de români din Hexagon, ne-au primit cu multă căldură și ne-au plimbat prin impunătoarele săli ale palatului franțuzesc devenit teritoriu românesc, coincidență, tot în luna mai 1939, în aceeași perioadă în care N.S. „Mircea” intra în serviciul Marinei Militare Române.
Ambasadorul României s-a arătat impresionat de prospețimea pe care o afișează echipajul foarte tânăr al N.S. „Mircea” și a dorit să sublinieze bucuria domniei sale vizavi de faptul că și noi, prin generațiile trecute, actuale și viitoare, depunem eforturi susținute de diplomație navală pretutindeni pe glob, contribuind la prestigiul României.
În incinta ambasadei de la Paris am avut plăcuta surpriză și onoare de a-l întâlni un alt simbol de renume al României, fostul multiplu campion la caiac – canoe Ivan Patzaichin. Acesta a fost încântat să dea mâna cu comandantul N.S. „Mircea” și cu o parte din echipaj, mai ales că era o dorință mai veche a sa de a cunoaște echipajul celebrului velier de la Constanța.
În ultima zi a escalei noastre în Normandia, am avut la rândul nostru onoarea de a-l avea la bord pe ambasadorul român în Franța, căruia i-am pregătit o primire tradițională românească. Cu aceeași căldură pe care ne-a arătat-o și în calitate de gazdă, domnul Luca Niculescu ne-a transmis gândurile sale bune și încântarea de a ne cunoaște și de a vedea, pe viu, cum se desfășoară misiunile noastre de reprezentare și diplomație navală ale Forțelor Navale Române.
Escala la Rouen a navei-școală „Mircea” a însemnat pentru studenții și elevii de bord șansa de a intra în contact cu alți cadeți străini din Mexic, Franța, Brazilia, Oman, Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, Polonia, Olanda și de a face schimb de impresii cu aceștia. Tinerii marinari militari români au putut compara stilul de viață de la bordul N.S. „Mircea” cu cele de pe alte nave de instrucție. Ce au descoperit? Faptul că autenticitatea noastră și ambiția de a păstra intacte elementele originale ale navei construite acum opt decenii, la Hamburg, ne fac speciali în ochii tuturor. Mai în glumă, mai în serios, întrebați dacă și-ar fi dorit să continue drumul până la Haga pe vreuna dintre celelalte nave, răspunsul studenților și elevilor de pe N.S. „Mircea” a fost, fără excepție: „În niciun caz! Tot nava noastră este cea mai frumoasă”.
Pe lângă socializarea cu ceilalți cadeți de pe restul navelor participante la Regata Armada de Rouen 2019, studenții și elevii militari au fost invitați să ia cina alături de familii franceze. „Eu și încă doi colegi am fost invitați la masă la o familie cu doi copii. Au fost foarte calzi și ospitalieri cu noi. Au invitat cu noi la masă și o familie de români, prieteni de-ai lor, iar atmosfera a fost foarte plăcută. Mâncarea pe care ne-au servit-o, specific franzuțească, a fost foarte gustoasă, iar desertul delicios. A meritat experiența!”, mărturisește studenta Sorina Băcanu.
Pe durata șederii noastre în Rouen, o parte dintre cadeții de la bord, împreună cu militarii de pe Shabab Oman II, au avut ocazia de a vizita un spital de oncologie pediatrică din oraș. În calitate de marinari militari cunoaștem multe despre solidaritate și empatie, iar pentru noi a fost o bună oportunitate de a oferi un strop de bucurie unor copii greu încercați de soartă.
De la Regata Armada de Rouen 2019 plecăm și cu două trofee, nu doar cu satisfacția de a fi făcut impresie artistică excelentă. Băieții noștri, soldații profesioniști și elevii militari, au făcut dovada condiției fizice de invidiat, câștigând locurile I și III la competiția de fotbal desfășurată în cadrul festivalului maritim.
Scriem aceste rânduri în puținul timp ce ne-a mai rămas la Rouen, înainte de a mola legăturile de la cheu și de a porni, în regată, spre Olanda, alături celelate 45 de nave participante à l’Armada de Rouen 2019. Așa cum este firesc, îl rugăm pe comandantul navei, comandorul Mircea Târhoacă, să concluzioneze asupra modului în care au decurs lucrurile în cele patru zile de acostare în Normandia: „Au fost câteva zile foarte pline, cu activități complexe, însă cred că echipajul navei-școală «Mircea» s-a descurcat din nou foarte bine și ne-am atins toate obiectivele de reprezentare a României. Întreaga suită de activități a reprezentat pentru noi o imensă satisfacție de a trăi și de a simți românește atât de departe de casă și de a arăta străinilor calitatea culturii și tradițiilor noastre”.
Text: Cristina Sîmbeteanu
Foto: Cristina Sîmbeteanu, Student Octavian Manta
BackShare: